Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wijzigingen loon en loonstrook in 2018

Geplaatst op: 19-01-2018, 08:53:38

Neem jij je loonstrook wel eens kritisch onder de loep? Best verstandig als je niet voor verrassingen wilt komen te staan.

Wijzigingen 2018

Iets meer salaris
Wat je dit jaar bijvoorbeeld terugziet op je loonstrook én bankrekening is dat je waarschijnlijk iets meer salaris krijgt. Dankzij een verlaging van de inkomstenbelasting houd je in 2018 netto iets meer over van je bruto maandsalaris dan vorig jaar. Ook als dat bruto salaris hetzelfde is gebleven.

Wil je weten of je er in 2018 op vooruit bent gegaan? Gebruik dan de handige rekenwijzer van Berekenhet.nl. 

Minimumloon stijgt 
Het minimumloon voor iedereen van 22 jaar en ouder gaat omhoog naar €9,11 bruto per uur bij een werkweek van 40 uur. Je maandsalaris bedraagt dan €1.578 bruto per maand, exclusief vakantiegeld. Daarnaast wordt het minimumjeugdloon per 1 januari 2018 herzien. Op de website van de Rijksoverheid kun je alle bruto bedragen voor het minimumloon 2018 bekijken.

Bijstandsuitkeringen omhoog 
Vanaf 1 januari 2018 gaan de bijstandsuitkeringen omhoog. Tot de pensioengerechtigde leeftijd ontvangen gehuwden/samenwonenden netto €1.346,45 per maand (vakantie-uitkering: netto €70,87). Alleenstaanden/alleenstaande ouders krijgen per maand netto €942,51 (vakantie-uitkering: netto €49,61). Kijk voor een overzicht van alle uitkeringen op de website van de Rijksoverheid.

AOW-uitkeringen licht omhoog 
Zoals al in onze eerdere berichtgeving vermeld wordt de AOW-leeftijd in 2018 verhoogd naar 66 jaar. De hogere AOW-leeftijd kan gevolgen hebben voor heffingskortingen zoals de ouderenkorting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst. Per 1 januari 2018 gaan de AOW-bedragen iets omhoog, zowel de bruto- als de netto-bedragen. Dat komt onder meer door inflatiecorrectie en de heffingskortingen.

Bekijk de actuele AOW-bedragen per 1 januari 2018 op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) 

Je loonstrook uitgelegd in 3 stappen

Aan de hand van je loonstrook kun je controleren of je het juiste salaris hebt gekregen. Veel werknemers krijgen iedere maand een loonstrook, maar dat is niet verplicht. Je krijgt in ieder geval een loonstrook bij de betaling van je eerste salaris. Ook krijg je een loonstrook als er iets verandert in het loon of in de loonheffingen. Bij wisselend loon moet je iedere periode een loonstrook krijgen.

Uit onderzoek blijkt echter dat ruim 85% van de werkende Nederlanders niet weet wat alle posten op zijn/haar loonstrook betekenen. 25% bekijkt de loonstrook eigenlijk nooit. Daarom leggen we de loonstrook voor je uit. 

  1. Wat staat er precies op mijn loonstrook? 
    Op je loonstrook staan minimaal de volgende gegevens. Tip: pak je eigen loonstrook erbij en kijk of dit klopt:
  • je brutoloon
  • de bedragen waaruit je brutoloon is opgebouwd, bijvoorbeeld je basisloon en eventuele toeslagen of vergoedingen
  • het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag die voor jou gelden
  • je naam en de naam van je werkgever
  • de periode waarvoor je betaald krijgt, bijvoorbeeld de maand januari
  • het aantal uren dat je werkt
  • specificaties van eventuele onkostenvergoedingen, verrekeningen en inhoudingen

Je nettoloon berekenen 
Wil je weten of je in 2018 erop vooruit bent gegaan qua salaris? Gebruik dan de handige rekenwijzer van Berekenhet. Met deze berekening kun je zelf je nettoloon berekenen uit je bruto salaris. 

Voorbeelden koopkrachtontwikkeling 2018 
Voor de meeste huishoudens blijft de koopkracht in 2018 nagenoeg gelijk. De meeste koopkrachtverschillen liggen tussen -0,5 procent en +0,5 procent. Dit blijkt uit berekeningen die het Nibud heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2017 is gepresenteerd.

Het Nibud heeft een handig overzichtje (pdf-bestand) met 100 voorbeeldberekeningen gemaakt van hoeveel jij er in koopkracht in 2018 op voor- of achteruitgaat. De nieuwste koopkrachtcijfers zijn verwerkt in de gratis Koopkrachtberekenaar die het Nibud heeft ontwikkeld. Met deze gratis tool kun je eenvoudig nagaan hoeveel je koopkracht er in 2018 op voor- of achteruit gaat. 

Enkele voorbeelden voor je op een rij (bron: Nibud):

  1. Alleenstaande in bijstand: +0,2% (+€3,- p/mnd)
  2. Alleenstaande werkend (bruto jaarinkomen €25.000,-, zorgtoeslag): +0,5% (+€9,- p/mnd)
  3. Alleenstaande werkend (bruto jaarinkomen €30.000,-, geen zorgtoeslag): +0,2% (+€4,- p/mnd)
  4. Alleenstaande ouder, 1 kind tussen 0 en 12 jaar (alleenverdiener, bruto jaarinkomen €25.000,-): +0,2% (+€6,- p/mnd)
  5. Paar, 2 kinderen tussen 0 en 12  (alleenverdiener, bruto jaarinkomen €30.000,-): -0,1% (-€2,- p/mnd)
  6. Paar, 2 kinderen tussen de 0 en 12 (tweeverdieners, bruto jaarinkomens €45.000,- en €25.000,): +0,2% (+€11,- p/mnd)
  7. Alleenstaande met vervroegd pensioen (alleenverdiener met prepensioen €35.000,-): -1,8% (-€29,-)
  8. Paar AOW-gerechtigd (bruto jaarinkomens 2 x AOW + €0 pensioen): +0,3% (+€5,-)
  9. Paar AOW-gerechtigd met aanvullend pensioen (2 x AOW met €15.000,- en €15.000,- aanvullend pensioen): -0,5% (-€15,-)

Bekijk alle voorbeeldberekeningen koopkracht 2018 (pdf-bestand) van het Nibud of gebruik de Koopkrachtberekenaar die het Nibud heeft ontwikkeld.

  1. Wat betekenen de afkortingen op mijn loonstrook?
    Op je loonstrook zie je waarschijnlijk diverse afkortingen of ingewikkelde termen. Een overzicht van de meest gebruikte begrippen (voorzien van een toelichting):

Sociale verzekeringen 
De sociale verzekeringen bestaan uit werknemersverzekeringen en volksverzekeringen. Deze verzekeringen beschermen je tegen inkomensverlies door bijvoorbeeld werkloosheid (WW), ouderdom (AOW), ziekte (ZW) of arbeidsongeschiktheid (WIA en WAO).

De werknemersverzekeringen gelden alleen als je in dienstbetrekking werkzaam bent. De premieheffing is voor rekening van jouw werkgever. De volksverzekeringen (de verzekeringen die beginnen met een “A”) gelden voor iedereen die in Nederland woont. De premie komt voor jouw rekening, maar de werkgever houdt dat alvast in op jouw brutosalaris.

Loonheffing 
Over je inkomen moet je loonheffing betalen. Loonheffing is een combinatie van loonbelasting en de premie voor de volksverzekeringen. Dit zijn dus de lasten die voor jouw rekening komen en die op jouw brutoloon worden ingehouden. Worden ook de premies werknemersverzekeringen in één adem genoemd? Dan gebruiken we de term “loonheffingen”.

Ln SV 
Je loon SV geeft een indicatie of de betaling/inhouding wel of niet meetelt in de berekening van het loon (Ln) voor de sociale verzekeringen (SV), zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaandenwet (ANW), Werkloosheidswet (WW), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Dit is de grondslag voor het berekenen van de premies sociale verzekeringen en de premie Zorgverzekeringswet.

Over je loon SV wordt dus premie berekend, maar het is meteen ook de grondslag waarover een eventuele uitkering op grond van de WW, WIA of WAO wordt berekend.

Ln Loonh tabel 
Loon waarover de loonheffing is berekend volgens de loonheffingstabel. De loonheffingstabel past automatisch het bij dat loonbedrag behorende schijventarief toe.

Ln Loonh tarief 
Loon waarover de loonheffing is berekend volgens een bijzonder tarief. Bij eenmalige betalingen, zoals vakantietoeslag of overwerk, wordt een bijzonder tarief toegepast als dit voor jou voordeliger is dan de reguliere loonheffingstabel.

Let goed op!
Een voordelig bedrag nu, betekent soms dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen als je aangifte inkomstenbelasting doet! Reken je dus niet rijker dan je bent.

Loonbelasting 
Via je salaris vindt een voorheffing van je inkomstenbelasting plaats. Via je aangifte voor de inkomstenbelasting vindt de definitieve eindafrekening plaats. Heb je nog extra aftrekposten? Dan krijg je inkomstenbelasting terug. Was het bijzonder tarief over vakantiegeld en/of je eenmalige uitkering ‘te’ voordelig? Dan moet je bijbetalen!

Premie volksverzekeringen 
De premie volksverzekering bestaat uit premies voor: de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene nabestaandenwet (Anw) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

  1. Hoe zit dat met mijn pensioenopbouw?
    Je bent als werknemer voor je pensioenopbouw vermoedelijk aangesloten bij PFZW. Op je loonstrook kun je zien welke premies je betaalt. De premies worden berekend over een grondslag.

Betaal je pensioenpremie? Dan wordt die als eerste op jouw brutoloon in mindering gebracht. Je betaalt alleen loonheffingen over het lagere loonbedrag dat daardoor overblijft.

Deze pensioenpremies kunnen op je loonstrook voorkomen:

  • Premie Pensioen: premie voor je ouderdoms- en nabestaandenpensioen.
  • Premie AP: premie voor je arbeidsongeschiktheidspensioen (AP).

 

Bron: www.pggmenco.nl van 18 januari 2018

Ga terug naar de vorige pagina